Mawle. J Trustees – East Witney

Promotion of Large Scale Residential Allocation Site in West Oxfordshire

Key Features

  • Strategic development area within the West Oxfordshire Local Plan   
  • Landscape-led approach   
  • Exemplar, sustainable, residential-led development with community at the forefront of its design   
  • Designed to deliver low carbon     
  • Development respectful to town’s historic character     
  • Scheme promotes health and well-being through the creation of leisure opportunities   
  • Creation of a mosaic of new and diverse lowland and dry-land habitats   
  • Preserved and enhanced existing green infrastructure 

Overview

Lockhart Garratt were instructed by the client as part of a multi-disciplinary consultant team to provide a full suite of landscape planning and landscape architecture services in support of the proposed residential development of up to 495 new homes at land to the East of Witney, Oxfordshire.  The site was allocated as a strategic development area within the West Oxfordshire Local Plan.

From the outset the project was promoted as an exemplar, sustainable, residential-led development with community at the forefront of its design.  Designed to deliver low carbon, distinct and innovative new homes alongside a unique community farm shop and café.  The development will respect the town’s historic character and charming landscape setting.

Lockhart Garratt were instrumental in promoting a landscape led development approach with access to a wide variety of informal and formal open spaces to create new recreational areas for existing and future residents.

The scheme will promote health and well-being through the creation of leisure opportunities through the lower Windrush Valley.  This will include an extensive network of new pedestrian and cycle routes making travel by foot and by bike the most desirable way into town.

The ecological potential of the Windrush Valley will be realised through the creation of a mosaic of new and diverse lowland meadow and dryland habitats.  New wetland reedbed habitat alongside the Windrush will offer substantial wildlife gain and provide flood betterment for the Cogges Estate.

Project Output

  • Preparation of a Landscape and Visual Impact Assessment (LVIA) chapter for inclusion within the Environmental Statement (ES);   
  • Strategic Landscape Masterplanning and Green Infrastructure Proposals for the whole site and wider Windrush Valley;
  • Liaison with the Local Planning Authority and key stakeholders;
  • Input into public consultation event and supporting imagery; and
  • Input into the Design and Access Statement

Our overarching landscape strategy sought to preserve, and where possible enhance, the existing green infrastructure provision across the site, preserving existing tree cover, hedgerows, grassland areas and wetland as part of a comprehensive landscape approach to development.  Careful consideration has been given to ensuring that the proposals preserve the existing landscape and habitat features of merit, preserving these within the framework of a Garden Village Development.

Lockhart Garratt worked closely with the project Ecologist to ensure that key wildlife and habitat features are preserved where possible, and where their removal is necessary, to effectively mitigate their loss either within the application red line boundary, or as offsite enhancement on or within third party land.

The landscape strategy sought to provide a comprehensive green and blue infrastructure network across the site, incorporating sustainable urban drainage systems, alongside landscape and ecological areas as part of a proactive approach to the long-term management of natural capital across the site.

Pin It on Pinterest

Share This